Το Εργοστάσιο της Ζωής
Ένα διαδραστικό παιχνίδι για την βιολογία και την γενετική.
Παίξε και γνώρισε τον μαγικό κόσμο του DNA και των πρωτεϊνών.
Φτιάξε τη δική σου έλικα DNA και κάνε το πείραμα με τα φρούτα! 

to_ergostasio_tis_zwis
Το Εργοστάσιο της Ζωής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βιολογία και την γενετική, ‘Το εργοστάσιο της Ζωής’, έχει ως στόχο να εισάγει μαθήτριες και μαθητές δημοτικού σχολείου σε έννοιες της σύγχρονης βιολογίας, γενετικής μηχανικής, και βιοτεχνολογίας και να τους εμφυσήσει ενθουσιασμό για τις επιστήμες ζωής.. Πιο συγκεκριμένα τους οδηγεί να ανακαλύψουν τη δομή και τις λειτουργίες του "Κώδικα της ζωής", δηλαδή του DNA και το κεντρικό δόγμα της βιολογίας για τη ροή της γενετικής πληροφορίας "Αντιγραφή- Μεταγραφή- Μετάφραση". Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αντιληφθούν με όλες τους τις αισθήσεις την ομορφιά των επιστημών της ζωής και τη 'μαγική' τους δύναμη!


Τα παιδιά μέσα από ένα παιχνίδι και ένα παραμύθι, μπαίνουν στο μαγικό κόσμο του Εργοστασίου της Ζωής και προσπαθούν να ανακαλύψουν τι έχει πάει στραβά και οι φρουτοσαλάτες έχουν χάσει την μαγική τους γεύση. Ψάχνουν να βρουν ένα τρόπο να βοηθήσουν τα Αζώτ, τους ανάποδους ταχυδρόμους και τους κουβαλητές να ξαναφτιάξουν τη φαγική συνταγή και να δημιουργήσουν και πάλι μοναδικές φρουτοσαλάτες. Άραγε θα καταφέρουν;


To εκπαιδευτικό πρόγραμμα "το Εργοστάσιο της Ζωής" έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Τεχνόπολη, στο Athens Science Festival, σε θεατρικά εργαστήρια, σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους με πάνω από 100 συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες που το αξιολόγησαν ιδιαίτερα θετικά.


 
 
 
 
 
 

Η δράση και οι στόχοι της

 

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το Εργοστάσιο της Ζωής" διαρκεί 2 διδακτικές ώρες(90 λεπτά). Συμμετέχουν 25-30 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 5-12 ετών. Μέσα από ομαδικά παιχνίδια, ένα πείραμα εξαγωγής DNA από φρούτα, κατασκευή μοντέλου διπλής έλικας, και άλλες παιγνιώδεις δραστηριότητες οι μαθητές εισάγονται στον κόσμο της σύγχρονης βιολογίας και γεννετικής. Ο βασικότερος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού των μαθητών και των μαθητριών για τις επιστήμες ζωής.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

- Ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την βιολογία και τις επιστήμες ζωής

- Ενίσχυση του πειραματισμού και της εφευρετικότητας

- Ανάπτυξη της κριτικής και συνδυαστικής σκέψης /p>

- Hands on εμπειρία με πείραμα και κατασκευή

- Ενίσχυση της παρατηρητικότητας

- Ανακάλυψη και ανάπτυξη ταλέντων και ικανοτήτων

- Ενίσχυση της φαντασίας

- Ενίσχυση της συνεργατικότητας

- Ανάπτυξη της δημιουργικότητας

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Το παιχνίδι “Το εργοστάσιο της ζωής” στοχεύει στο να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν βιωματικά οι μαθητές και οι μαθήτριες τα παρακάτω θέματα:

- Ο κωδικας του “DNA”

- Η αρχή της συμπληρωματικότητας των βάσεων

- Η τριπλέτα βάσεων ως μονάδα πληροφορίας

- Το κεντρικό δόγμα της βιολογίας για την ροή γενετικής πληροφορίας: αντιγραφή, μεταγραφή, μετάφραση

- Η πρωτεϊνοσύνθεση ως η βασική λειτουργία μετάφρασης του κώδικα σε χρήσιμα συστατικά του οργανισμού

- Πειραματική μέθοδος εξαγωγής DNA από οργανισμούς

- Μεταλλάξεις ως “λάθη” αλλά και ως χρήσιμα για την βιοποικιλότητα και την εξέλιξη των οργανισμών συμβάντα

- Γενετική τροποποίηση οργανισμών και βιοτεχνολογία

- Κληρονομικότητα και εξέλιξη των οργανισμών

Οι παραπάνω θεματικές ενότητες εξετάζονται υπό το πρίσμα των σύγχρονων αντιλήψεων της επιστήμης για την βιολογία κόσμο. Για έννοιες των βιολογικών λειτουργιών και μακρομορίων, που είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές και να κατανοηθούν από τους μαθητές χρησιμοποιείται η αλληγορία, η αναλογική μεταφορά στον μακρόκοσμο και η οπτικοποίηση.

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί επιστημονικά ο Διδάκτωρ Θετικών Επιστημών Γιάννης Μπρούζος και οι εκπαιδευτικοί βιολόγοι Πηνελόπη Μυτιληναίου και Δρ. Νικολέτα Μοσχοπούλου.

to_ergostasio_tis_zwis_1

 

to_ergostasio_tis_zwis_1
 

Επιπλέον υλικό και αποτελέσματα

 

 

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα "το Εργοστάσιο της Ζωής" έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Τεχνόπολη, στο Athens Science Festival σε θεατρικά εργαστήρια, σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους με πάνω από 100 συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες που το αξιολόγησαν ιδιαίτερα θετικά.

Το αναλυτικό εγχειρίδιο του προγράμματος εδώ

Για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε την πλήρη περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος παρακαλούμε πατήστε εδώ

Για την αφίσα του προγράμματος για τον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου πατήστε εδώ.

Για τους όρους και προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος πατήστε εδώ.

Για να εγγραφείτε στο πρόγραμμα καλέστε μας στο 6974753727-2107276939 Γιάννης Μπρούζος ή συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής πατώντας εδώ

to_ergostasio_tis_zwis_2