Tailor made εκπαιδευτικά σενάρια παιχνιδιού
για ευπαθείς ομάδες


Η ομάδα της Challedu σε συνεργασία με ΜΚΟ, ειδικούς επιστήμονες,
και μέλη ευπαθών πληθυσμών σχεδιάζει και υλοποιεί
εκπαιδευτικά διαδραστικά σενάρια και ηλεκτρονικά παιχνίδια
που στοχεύουν στην καλύτερη ενσωμάτωση και εκπαίδευση. 
Τα παιχνίδια υποστηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες

01 Ανακάλυψη


Το παιχνίδι, ως βιωματικό εργαλείο, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανακαλύψουν γνώσεις, να αναπτύξουν ικανότητες και να εκφραστούν.

02 Συμμετοχικότητα


Στο παιχνίδι συμμετέχουν όλες και όλοι χωρίς αποκλεισμούς και συνεισφέρουν ανάλογα με τις ικανότητές τους και το ταλέντο τους.

03 Συνεργατικότητα


Το παιχνίδι προωθεί τη δημιουργία συνεργασιών, την ομαδικότητα, την ενσυναίσθηση και την ευγενή άμιλλα.

04 Δικαιοσύνη


Μέσα από το παιχνίδι δίνονται ευκαιρίες σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, χώρας προέλευσης, ικανοτήτων, επιπέδου γνώσεων.

Παραδείγματα προσαρμοσμένων tailor-made παιχνιδιών


- παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ χωρίς σύνορα -

 

 

Η δράση ‘παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ- γιατί το παιχνίδι δεν έχει σύνορα’ αναπτύχθηκε από την Challedu στα πλαίσια μιας εκδήλωσης για τους πρόσφυγες και γρήγορα κέρδισε τις εντυπώσεις. Η δράση είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορούν να συμμετέχουν παιδιά με διαφορετικές χώρες προέλευσης, διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς, διαφορετικές ηλικίες. Τα παιχνίδια στοχεύουν στην αλληλεπίδραση, την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία, την ανακάλυψη της γνώσης και την διασκέδαση των παιδιών. Μέσα από το παιχνίδι δεν στοχεύουμε απλά στην αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά στην ένταξη, συμφιλίωση και συνεργασία των διαφορετικών πολιτισμών και των διαφορετικών ανθρώπων.

Το Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση στο κτίριο του Impact hub με θέμα ‘Μίλα χωρίς λόγια’. Τα παιδιά ‘μίλησαν’ με τη μουσική παίζοντας μουσικά όργανα πάνω σε χριστουγεννιάτικες μελωδίες. ‘Μίλησαν’ με το σώμα τους παίζοντας εικόνες σε παντομίμα καθώς και σπασμένο τηλέφωνο με παντομίμα. ‘Μίλησαν’ ζωγραφίζοντας φτιάχνοντας όλα μαζί μια ιστορία από εικόνες. Πως τα κατάφεραν. Τα κατάφεραν γιατί το παιχνίδι γκρεμίζει τα τείχη και σβήνει τα σύνορα!

Η δράση ‘παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ- γιατί το παιχνίδι δεν έχει σύνορα’ συνεχίζεται με νέα θέματα. Stay tuned…

 

 

paizoume_mazi_prosfyges
 
 

- παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ χωρίς δυσκολίες -

 

 

Η δράση ‘παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ- παιδιά με και χωρίς δυσκολίες’ είναι μια συνδιοργάνωση της Challedu με το Πάρκο Χαράς. Η δράση αποτελείται από αυτοτελή Challenge Games που έχουν προσαρμοστεί ώστε να μπορούν να συμμετέχουν παιδιά τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης. Στόχος της δράσης είναι μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν παράλληλα και να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους.

Το Νοέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση στο κτίριο του EGG με θέμα την Αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά σχημάτισαν μικτές ομάδες και έπαιξαν προσπαθώντας να βοηθήσουν το Γκρουρ το λιονταράκι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Διασκέδασαν και παράλληλα ανέπτυξαν σχέσεις και συνεργάστηκαν χωρίς περιορισμούς. Απέκτησαν ενσυναίσθηση για τους φίλους τους και ενδυνάμωσαν την αυτοπεποίθησή τους.

Η δράση ‘παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ- παιδιά με και χωρίς δυσκολίες’ συνεχίζεται με νέα θέματα. Stay tuned…

 

 

paizoume_mazi_amea
 
 

- παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ένα παιχνίδι ζωής -

 

 

Η δράση ‘παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ- ένα παιχνίδι ζωής’ έχει αναπτύχθεί από την Challedu στα πλαίσια συνεργασίας με τα Ανοιχτά σχολεία.

Η Challedu φιλοδοξεί η δράση να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά και σε άτομα της 3ης ή 4ης ηλικίας να παίξουν μαζί και να μοιραστούν όμορφες στιγμές εμπλουτίζοντας ο καθένας με τον τρόπο του τον άλλο. Τα παιδιά και τα άτομα 3ης ή 4ης ηλικίας παίζουν σε μικτές ομάδες προσπαθώντας να βοηθήσουν ήρωες από παραμύθια να νικήσουν. Μέσα από τα παραμύθια τα ηλικιωμένα άτομα ξαναθυμούνται και παράλληλα δίνουν την εμπειρία και την πείρα τους στα μικρά παιδιά. Ενώ με τη σειρά τους τα παιδιά σκορπίζουν ζωντάνια, χαρά και χαμόγελα στους μεγαλύτερους. Παππούδες γιαγιάδες συγγενείς αλλά και άτομα 3ης ή 4ης ηλικίας καλούνται να αγκαλιάσουν τα μικρά παιδιά και να παίξουν μαζί τους στο ατελείωτο παιχνίδι της ζωής.

Η δράση ‘παίΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ- ένα παιχνίδι ζωής’ θα είναι σύντομα κοντά σας. Stay tuned…

 

 

paizoume_mazi_pappoudes_giagiades_paidia
 
 

- Sarantaporo.gr - OPEN SOURCE -

 

 

Η ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr που ασχολείται με την οικοδόμηση ασύρματου κοινοτικού δικτύου σε χωριά και την διάδοση των OpenSource πλατφόρμων, συνεργάστηκε με την Challedu για τη δημιουργία ενός παιχνιδιού για την έννοια του OpenSource και της δυνατότητας που δίνει αυτό σε συνδυασμό με το IoT στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης σε μικρά απομακρυσμένα παράκτια νησιά όπου υπάρχει έλλειψη νερού.

Το παιχνίδι αφορούσε στην κατανόηση και την εμβάθυνση του Open Source σε επίπεδο δήμου ή κοινότητας. Στο παιχνίδι οι παίχτες- εκπαιδευόμενοι χωρίζoνται σε κοινότητες νησιών που προσπαθούσαν με τις υποδομές που τους δίνονταν να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο και φθηνό σύστημα γεμίσματος των δεξαμενών νερού των σπιτιών. Οι λύσεις διαμορφώνονται ελεύθερα από τις ομάδες ‘κοινοτήτων’. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους του Sarantaporo.gr όταν δίνουν στους παίχτες το παιχνίδι να τους μυούν ταυτόχρονα στις έννοιες του Open Source, IoT, καθώς και στο σχεδιασμό συστημάτων, στο τρόπο λειτουργίας τους, στα πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν αλλά και τις πιθανές προκλήσεις και λύσεις που μπορεί να δημιουργηθούν.

 

 

opensource_iot_sarantaporo_gr
 
 

- app 'Τα πιο όμορφα μάτια' -

 

 

Η Challedu έχει σχεδιάσει ένα app για smartphones και tablet που αφορά στην προσέγγιση, αποδοχή και ενσωμάτωση παιδιών μη τυπικής ανάπτυξης με παιδιά τυπικής.

To app ξεκινά με ένα interactive παραμύθι όπου τα παιδιά ακούν και παίζουν αλληλεπιδρώντας με το παραμύθι 'Το πιο όμορφο χρώμα ματιών'. Στη συνέχεια ακολουθούν μοναδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες παιχνιδιού, μουσικής, εικαστικών, θεάτρου, κατασκευών, μαγικών, καθώς και ένα πρωτότυπο τραγούδι με τίτλο ΄Κλείσε τα μάτια', που έχουν στόχο την αποδοχή και την προσέγγιση ατόμων με αναπηρίες ή άλλα προβλήματα υγείας.

 

 

mko_amea_app
 
 

- Παιχνίδια για ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες -

 

 

Η Challedu σε μια συνεργασία με τους εργαζόμενους του Higgs και τη Μετάδραση, πρόσφεραν σε ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες το πρώτο τους παιχνίδι στην Ελλάδα. Μικρά κουκλάκια που μπορούν να βάψουν και να τα μεταμορφώσουν στο δικό τους παιχνίδι που άφησαν πίσω στην πατρίδα τους.

Σε εκδήλωση που διοργάνωνε η Μετάδραση στο χώρο του Higgs οι εργαζόμενοι του Higgs με την Challedu δώρισαν κουκλάκια στα μικρότερα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες. Μια κίνηση που γέμισε τα παιδιά χαρά και λαχτάρα να δημιουργήσουν το δικό τους Μουτράκι- φιλαράκι στην Ελλάδα. Παιδιά που έφτασαν ζητώντας στη χώρα μας μια ζωή μακριά από τον πόλεμο, πήραν ένα παιχνίδι και χαμογέλασαν ξανά. Γιατί κάθε παιδί έχει δικαίωμα να νιώσει παιδί. Γιατί κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι. Γιατί κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς πολέμους, τρόμο και δυσκολίες. Γιατί κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη χαρά.

 

 

mko_higgs_asynodeyta