παίΖΟΥΜΕ στο ΆΛΣΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Ελάτε όλοι να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να
αλλάξουμε την πόλη μας! 

paizoume_sto_alsos
Τί είναι το "παίΖΟΥΜΕ στο ΆΛΣΟΣ";

Με όραμα την ενδυνάμωση του όρου “γειτονιά” και την συμμετοχική ενεργοποίηση του κοινωνικού δυναμικού γύρω από το Άλσος Παγκρατίου, το “παίΖΟΥΜΕ στο ΑΛΣΟΣ” στοχεύει σε μικρές παρεμβάσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους κατοίκους, τους μαθητές, τους γονείς, τους μετανάστες και τους ηλικιωμένους να αλληλεπιδράσουν, συνδημιουργήσουν, αναβαθμίσουν και δημιουργήσουν ένα άλσος παιχνιδιού και χαράς.


Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων θα συνεργαστούν μαζί η Challedu- challenging education, το 7ο Γενικό Λύκειο Αθηνών και ο Σύλλογος γονέων του σχολείου, καθώς και το Makerspace μέσω του προγράμματος "Έτσι μαθαίνω καλύτερα" του Δήμου Αθηναίων.


Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του "Πόλη στο τετράγωνο- Μικρές παρεμβάσεις στην πόλη- Γειτονιά" του Δήμου Αθηναίων.


Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

Δημιουργία 2 επιδαπέδιων παιχνιδιών

Δημιουργία 2 χώρων επιτραπέζιου παιχνιδιού

Δημιουργία 4 εναλλασσόμενων χώρων για παιχνίδι (ρολά που ξετυλίγονται)

Δημιουργία 1 παιχνιδιού κρυμμένου θησαυρού με QR-Codes στο Άλσος με προσωπικότητες που έζησαν στο Παγκράτι

Δημιουργία 4 σημείων με χάρτη του Άλσους


Μετά τη δημιουργία των παρεμβάσεων θα ακολουθήσουν δράσεις παιχνιδιού και αναψυχής για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του Άλσους! Μείνετε συντονισμένοι!


 
 
 
 
 
 

Η δράση και οι στόχοι της

 

 

Το Παγκράτι αποτελεί σήμερα μια από τις πολυπληθέστερες συνοικίες των Αθηνών. Το Άλσος Παγκρατίου αποτελεί μια χαραμάδα πρασίνου στην πόλη. Δημιουργήθηκε το 1908 από τη Φιλοδασική εταιρία και σήμερα έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων. Γνώρισε μεγάλη άνθηση μεταξύ 50-80 καθώς σε αυτό υπήρχε ζωολογικός κήπος, θερινός κινηματογράφος, μουσικό κηποθέατρο και θερινό θέατρο που στέγαζε το “Ελεύθερο Θέατρο”.

Σήμερα ωστόσο έχει υποβαθμιστεί λόγω της έλλειψης καθαρισμού του άλσους, τις μείωσης των σημείων ενδιαφέροντος για τους κατοίκους και των λιγοστών δυνατοτήτων κοινωνικοποίησης που προσφέρονται. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία στο άλσος που μαζεύουν κάποιο κόσμο από τη γειτονιά είναι η παιδική χαρά που φιλοξενεί κυρίως γονείς και παιδιά μικρής ηλικίας, το γήπεδο μπάσκετ όπου μαζεύονται κάποιοι νέοι της περιοχής, ο κεντρικός πεζόδρομος όπου κάθονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και το “κλουβί”, μια έντονα υποβαθμισμένη περιοχή όπου μαζεύονται μετανάστες και σπάνια πλησιάζουν οι κάτοικοι.

Στόχος των μικρών παρεμβάσεων με κεντρικό άξονα το παιχνίδι είναι αρχικά να εμπλέξει τις διαφορετικές ομάδες σε ένα διάλογο και μια συμμετοχική δράση και στη συνέχεια να δημιουργήσει σημεία ενδιαφέροντος για όλους ούτως ώστε να συνεχίσουν την αλληλεπίδραση και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της γειτονιάς. Καθώς ο δημόσιος χώρος διαμορφώνει και διαμορφώνεται από τους πολίτες, οι μικρές αυτές παρεμβάσεις με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, σκοπεύουμε να γίνουν καταλύτης μια μεταμορφωτικής αλλαγής. Οι κάτοικοι θα “υιοθετήσουν” το Άλσος και τα παιχνίδια και θα γίνουν πραγματικά υπεύθυνοι για την αλλαγή που αποζητούν.

Η συμμετοχή του 7ου Γενικού Λυκείου Αθηνών καθώς και του Συλλόγου γονέων αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης. Καθώς τα παιδιά αποτελεούν για την κοινωνία μας ταυτόχρονα φορέα αλλαγής για το μέλλον αλλά και σύνδεσμο ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, πολιτισμούς κτλ θεωρούμε ότι η συμμετοχή τους θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση του συνόλου των κατοίκων, γονέων, παππούδων, γιαγιάδων. Οι παρεμβάσεις θα αποτελέσουν μια σημαντική αφορμή για να βρεθούν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων αλλά και backgraounds στο Άλσος και να συζητήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να συνδημιουργήσουν και αποκτήσουν δεσμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με τον αστικό χώρο. Το άλσος θα πάψει να αποτελεί ένα χώρο που διαρκώς υποβαθμίζεται και θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για επιπλέον οραματισμό στην πόλη.

paizoume_sto_alsos1
paizoume_sto_alsos2