Μάγοι του σύμπαντος

Ένα διαδραστικό παιχνίδι για την σύγχρονη φυσική και αστροφυσική.
Παίξε και γνώρισε τον μαγικό κόσμο του ατόμου και του σύμπαντος.
Φτιάξε το δικό σου τηλεσκόπιο! 

magoi_tou_sumpantos
Οι Μάγοι του Σύμπαντος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη φυσική, ‘Οι μάγοι του Σύμπαντος’, έχει ως στόχο να εισάγει μαθήτριες και μαθητές δημοτικού σχολείου σε έννοιες της σύγχρονης φυσικής του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου και να τους εμφυσήσει ενθουσιασμό ώστε να ενδιαφερθούν για τις φυσικές επιστήμες και ευρύτερα τα STEM. Η ατομική φυσική είναι ένας από τους πιο μεγάλους και συνεχώς διευρυνόμενους τομείς έρευνας της σύγχρονης φυσικής, ενώ η φυσική των αστέρων και των πλανητών συναρπάζει πάντα με την εξερεύνηση των μυστηρίων του σύμπαντος. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δουν την ομορφιά των φυσικών επιστημών και τη 'μαγική' τους δύναμη!


Τα παιδιά μέσα από ένα παραμύθι, μπαίνουν στο μαγικό κόσμο του Ατόμου παρέα με την μικρή Ηλεκτρίνα που έχει εγκλωβιστεί στο πύργο του μάγου Πύρηνου. Ψάχνουν να βρουν ένα τρόπο να ελευθερώσουν την Ηλεκτρίνα με τη δύναμη των μαγικών Φωτονένιων ιπποτών. Άραγε θα καταφέρουν να βρουν τον ιππότη που μπορεί να την ελευθερώσει; Τα παιδιά επιλέγοντας τη δική τους μοναδική διαδρομή στο χάρτη καλούνται μέσα από ομαδικά παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές, χορό, θέατρο, να εξερευνήσουν τις έννοιες του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου.


To εκπαιδευτικό πρόγραμμα "οι Μάγοι του Σύμπαντος" έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Τεχνόπολη, στο Athens Science Festival, σε θεατρικά εργαστήρια, σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους με πάνω από 120 συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες.


 
 
 
 
 
 

Η δράση και οι στόχοι της

 

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "οι Μάγοι του Σύμπαντος" διαρκεί 2 διδακτικές ώρες(90 λεπτά). Συμμετέχουν 25-30 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 5-12 ετών. Μέσα από ομαδικά παιχνίδια, κατασκευή τηλεσκοπίου, πειραματισμός με απλά υλικά και άλλες παιγνιώδεις δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν για την ατομική φυσική και αστροφυσική. Ο βασικότερος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού των μαθητών και των μαθητριών για τις φυσικές επιστήμες και ευρύτερα τους τομείς STEM.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι μαθητές και μαθήτριες πέρα από την βιωματική εξερεύνηση της σύγχρονης φυσικής επιτυγχάνουν την:

- Ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την σύγχρονη φυσική και τις θετικές επιστήμες

- Βιωματική και πρακτική εμπειρία (hands on) με φυσικά φαινόμενα και συσκευές παρατήρησης

- Ενίσχυση του πειραματισμού και της εφευρετικότητας

- Ανάπτυξη της κριτικής και συνδυαστικής σκέψης

- Ενίσχυση της παρατηρητικότητας

- Ανακάλυψη και ανάπτυξη ταλέντων και ικανοτήτων

- Ενίσχυση της φαντασίας

- Ενίσχυση της συνεργατικότητας

- Ανάπτυξη της δημιουργικότητας

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Το παιχνίδι “Οι Μάγοι του σύμπαντος” στοχεύει στο να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν βιωματικά οι μαθητές και οι μαθήτριες τα παρακάτω θέματα:

- Δομή του ατόμου και υποατομικά σωματίδια (πυρήνας, πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια, κουάρκ)

- Δυνάμεις στον μικρόκοσμο (ηλεκτρικές, πυρηνικές) και ηλέκτριση των σωμάτων στο μακρόκοσμο

- Φως (κυματική και σωματιδιακή φύση, κβάντα ενέργειας)

- Ενεργειακή φύση της ακτινοβολίας (κυματικές συχνότητες- σχέσεις χρώματων- ενέργειών) και της ενεργειακής δομής του ατόμου

- Αλληλεπίδραση της ύλης με το φως (μηχανισμοί για απορρόφηση και εκπομπή ακτινοβολίας)

- Φωτοιονισμός και άλλοι τρόποι ιονισμού (θερμότητα τριβή)

- Σχέση χρωμάτων αστεριών με τη θερμοκρασία τους

- Παρατήρηση της ύλης και του μακρόκοσμου (σύμπαν) με μεγεθυντικές συσκευές (τηλεσκόπιο- μικροσκόπιο) και γνωριμία με την λειτουργία των φακών

- Αναλογίες, ομοιότητες και διαφορές του μικρόκοσμου με τον μακρόκοσμο (βαρυτικές- ηλεκτρικές δυνάμεις, πλανητικό ηλιακό σύστημα- δομή ατόμου)

Οι παραπάνω θεματικές ενότητες εξετάζονται υπό το πρίσμα των σύγχρονων αντιλήψεων της επιστήμης για τον φυσικό κόσμο. Για έννοιες του μικρόκοσμου και της σύγχρονης κβαντικής φυσικής, που είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές και να κατανοηθούν από τους μαθητές χρησιμοποιείται η αλληγορία, η αναλογική μεταφορά στον μακρόκοσμο και η οπτικοποίηση.

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί επιστημονικά ο Διδάκτωρ Θετικών Επιστημών Γιάννης Μπρούζος.

magoi_tou_sumpantos_thleskopio
 

Επιπλέον υλικό και αποτελέσματα

 

 

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα "οι Μάγοι του Σύμπαντος" έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Τεχνόπολη, στο Athens Science Festival σε θεατρικά εργαστήρια, σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους με πάνω από 120 συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες που το αξιολόγησαν ιδιαίτερα θετικά.

Το αναλυτικό εγχειρίδιο του προγράμματος εδώ

Για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε την πλήρη περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος παρακαλούμε πατήστε εδώ

Για την αφίσα του προγράμματος για τον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου πατήστε εδώ.

Για τους όρους και προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος πατήστε εδώ.

Για να εγγραφείτε στο πρόγραμμα καλέστε μας στο 6974753727 Γιάννης Μπρούζος ή συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής πατώντας εδώ

magoi_tou_sumpantos_hlektronia